Najava izricanja prvostepene presude u predmetu Stojan Petrović

19.12.2023, 13:28

Sud Bosne i Hercegovine će u srijedu, 20. 12. 2023. godine, u 09:00 sati u sudnici 9, izreći prvostepenu presudu u predmetu Stojan Petrović.

Optuženi Stojan Petrović se potvrđenom optužnicom Tužilaštva BiH tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi s tačkom g) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. istog Zakona.

U optužnici se navodi da je optuženi u periodu od aprila do decembra 1992. godine na području općine Brčko, u okviru širokog, rasprostranjenog i sistematičnog napada dijelova Jugoslavenske narodne armije, vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike BiH, a kasnije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog  i ostalog nesrpskog stanovništva općine, znajući za takav napad i da radnje čine dio tog napada, u svojstvu ovlaštenog službenog lica, pripadnik – policajac Interventnog voda MUP-a RS, Stanice javne bezbjednosti Brčko, vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva Brčkog na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi koja je univerzalno prihvaćena kao nedopustiva po međunarodnom pravu, pa je tako, Stojan Petrović, prisilio drugu osobu upotrebom sile i prijetnjom direktnim napadom na njezin život i tijelo na seksualni odnos (silovanje).